Haastattelussa koreografit Kaisa Nieminen ja Marika Peura
Haastattelussa koreografit Kaisa Nieminen ja Marika Peura
Tutustu taiteilijaan ArtikkeliNautinnon syövereihin uppoutuva down below things shudder sai ensi-iltansa Pannuhallissa 13.4.2023.
Ruumiillinen nautinto ja tanssin kokemuksellisuus ovat keskeisessä osassa teoksessa. Kertokaa vähän näistä teemoista.
Nautinto ja sen eri rekisterit on ollut paljon läsnä teoksen työstämisessä. Miten nautinto kytkeytyy tanssimiseen ja siihen, miltä tanssiminen tuntuu. Tutkimme tanssin tuntua ja kokemusta klubikontekstista tulevan liikekielen kautta, ja minkälaisia maailmoja ja mielleyhtymiä niihin liittyy.
Teoksen äänimaisema ja liikekieli ponnistavat vahvasti klubimaisesta maailmasta ja sosiaalisesta tanssista. Miten ”klubisuus” teistä on läsnä teoksessa?
Meitä kiinnostaa mitä ja miten tanssiessa ollaan tekemisissä itsen kanssa, ja toisaalta miten yhteydessä toisiin. Tällainen sosiaalinen aspekti on tärkeää klubisuudessa. Meitä kiinnostaa miten itsen kanssa oleminen esimerkiksi klubilla tanssiessa aukeaa muille koettavaksi ja nähtäväksi ja mitä siitä voi syntyä suhteessa muihin. Myös kysymys intimiteetistä on teoksessa tosi tärkeä.
Toki teoksen bassovoittoinen musiikki, näyttämö ja visuaalisuus ohjaavat muutenkin ajatuksia klubimaiseen ympäristöön. Myös liikemaailma ja sen laatu pohjaa klubi- ja katutanssinkin praktiikoihin, mutta olemme genrejen ja tiettyjen liikkeiden sijaan enemmän kiinnostuneita liikkeen kokonaisvaltaisesta tunnusta.
Jokainen tanssija tuo teokseen vahvasti oman persoonansa. Minkälainen prosessi työryhmän työskentely on ollut?
Me olemme kaikki aivan rakastuneita tähän prosessiin ja toisiimme! Yhdessä työskentely on ollut upeaa ja syvää. On ollut koreografina nautinto kokea, miten voi tuoda ehdotuksen, johon kaikki sitoutuvat ja lähtevät kehittämään eteenpäin antamalla omasta itsestään. Jokainen työryhmän jäsen on tuonut teokseen ja antanut itsestään paljon.
Teos on osa SKR:n tukemaa Tanssin talon SPARKS-hanketta, jossa luodaan uusia teoksia Pannuhalliin ja Erkko-saliin. Minkälaisen tilan te luotte teokseen?
Olemme iloisia, että teos kantaesitetään Pannuhallissa, pidämme paljon sen teollisesta tunnelmasta. Korkea, hallimainen sali sopii teokselle hyvin, rakennamme teoksella intiimin keitaan sinne hallin keskelle.
Entä minkälaisen tilan haluatte luoda yleisölle?
Toivomme, että yleisö kokisi teoksen enemmän etu- kuin takanojassa. Toivottavasti teos jättäisi jonkinlaisen kehollisen tunnun salista poistuessa.