Keskiössä tanssin ylitsevuotava nautinto
Keskiössä tanssin ylitsevuotava nautinto
UUTISETdown below things shudder kutsuu antautumaan tanssin intimiteettiin, sen yksityiseen ja jaettuun kokemuksellisuuteen.
Koreografien Kaisa Nieminen ja Marika Peura uusi teos down below things shudder saa kantaesityksensä Tanssin talon Pannuhallissa 13.4.2023.
down below things shudder kutsuu antautumaan tanssin intimiteettiin, sen yksityiseen ja jaettuun kokemuksellisuuteen. Koreografian keskeinen lähtökohta on tanssin tuntu ja sen kytkös keholliseen nautintoon. Viisi tanssijaa uppoaa tanssiin, etsien erilaisia reittejä tanssivan ruumiin ilmaisulle.
Teoksen klubikulttuureista nouseva liikekieli, mm. ‘body rollit’, ‘bounce’ ja ‘grindaus’, nojaa liikkeen kokonaisvaltaiseen tuntuun. Liikekielen lisäksi visuaalinen maailma ja äänisuunnittelu synnyttävät esitykseen klubimaisuutta; teoksen esitystila muodostaa kuin intiimin keitaan, jossa tanssin yksityisyys ja sosiaalisuus aukeavat basson tahdissa yhdessä jaettavaksi.
”Meitä kiinnostaa miten tanssiessa uppoutuu itsensä kanssa henkilökohtaisesti olemiseen, ja toisaalta miten se avaa reittejä muihin ihmisiin; tanssimisen yhteisöllisyyteen ja kollektiiviseen kokemukseen”, Peura ja Nieminen sanovat.
Teosta on työstetty tiiviisti työryhmän yhteisenä prosessina. Teoksen viisi tanssijaa antautuvat näyttämöllä tanssiin jokainen omana persoonanaan, oman liikekielensä kautta.
”On ollut koreografina ilahduttavaa kokea, miten voi tuoda esille ehdotuksen, johon kaikki sitoutuvat intohimoisesti ja lähtevät kehittämään eteenpäin. Jokainen työryhmän jäsen on tuonut työskentelyprosessiin paljon, parasta on ollut mm. yhteiset aamunaloitukset, hetket, joissa kukin ryhmäläinen jakaa elämästään”, Peura toteaa.
Työryhmäläiset ovat tuttuja nimiä paitsi työstään kotimaisella nykytanssikentällä, myös musiikkiklubien ja poikkitaiteellisten taideprojektien parista. Teoksessa esiintyvät Niemisen ja Peuran lisäksi tanssijat Selma Kauppinen, Lau Lukkarila ja Caroline Suinner. Työryhmään kuuluvat heidän lisäkseen äänisuunnittelija Tiikka Drama, valosuunnittelija Luca Sirviö, lavastaja Virpi Nieminen, pukusuunnittelija Joona Huotari sekä dramaturgi Hanna-Kaisa Tiainen.
Esityksen nimi on säe Rebecca Tamásin runosta WITCH VOLCANO. (Tamás 2019: 103)
Teos on osa Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin. SPARKS-hanke jatkuu Elina Pirisen kantaesityksellä toukokuussa Erkko-salissa.