Skin hunger c ilkka saastamoinen

Tanssi kiinnostaa myös digitaalisesti - Tanssin talo tarjoaa uutta kotimaista tanssia nähtäväksi eri kanavissa

Tanssi kiinnostaa myös digitaalisesti - Tanssin talo tarjoaa uutta kotimaista tanssia nähtäväksi eri kanavissa

Tiedotteet

Tanssin talo kehittää tanssin digitaalisia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia Digitaalinen näyttämö -hankkeessaan. Osana hanketta Tanssin talo tarjoaa tanssitapahtumia, uutta kotimaista nykytanssia ja esityksiä taustoittavaa sisältöä katsottavaksi eri kanavissa keväällä ja syksyllä 2024. Hankkeen osana on teetetty kaksiosainen tutkimus, joka kertoo yleisön arvostavan erityisesti esityskokemusta syventävää digitaalista aineistoa. Kaksivuotista hanketta rahoittaa Euroopan unioni - NextGeneration EU.

Ammattilaiset näkevät digitaalisuuden rikastavana voimana

Kaksiosaisen tutkimuksen* ensimmäisessä osassa haastateltiin yhdeksää tanssin ja esittävän taiteen tuottamisen ammattilaista. He olivat yhtä mieltä siitä, että digitaalisuus antaa mahdollisuuden rikastaa ja laajentaa tanssin esityskokemusta.

Digitaalisuus ei korvaa live-esitystä, mutta tanssitaltioinnit voivat edistää tanssin saavutettavuutta ja mahdollistavat sisällön joustavan kuluttamisen. Tanssiteosten taltioinnit toimivat samalla tärkeänä kulttuuriperinteen, aikakauden ja historian arkistointina tuleville sukupolville.

”Tallenteilla on suuri merkitys. Suurin oppi koronasta oli, että digitaaliset taltioinnit ovat todella tärkeitä. Ne tukevat live-esitystä”, sanoo Kansallisoopperan ja -baletin tallennetuottaja Mikko Hannuksela.

Tanssiteoksen digitaalinen välittäminen vaatii kuitenkin erityisosaamista: esityksen liike, tunnelma ja koreografia on osattava tuoda esille, mikä asettaa haasteita AV-osaajien löytymiselle Suomessa.

Korvauskäytännöt ja resurssit rajoittavat esitysten digitaalista tuotantoa

Taltioinnin käyttötarkoitus, olipa kyseessä esityksen jälleenmyynti tai arkistointi, määrittää sen elinkaaren pituuden ja vaikuttaa oikeus- ja korvauskysymyksiin. Tällä hetkellä yhtenäiset, digitaalisen toteutuksen ja jakelun huomioivat, korvauskäytännöt puuttuvat esittävän taiteen alalta. Kansainvälisiä markkinoita suomalaisille korkealaatuisille tanssitaltioinneille olisi, mutta niihin pääsy vaatii ymmärrystä, verkostoja ja resurssointeja digitaalisen aineiston tuottamisesta ja levityksestä.

Yleisö arvostaa syventäviä digitaalisia sisältöjä

Tutkimuksen toinen osa koostui yleisötutkimuksesta.** Selvästi kiinnostavimmaksi digitaaliseksi tarjonnaksi tanssiyleisö koki esitystä syventävät sisällöt, kuten videomuotoiset taiteilijahaastattelut ja teosten valmisteluprosessia kuvaavat dokumentit. Tanssin talo tarjoaa ohjelmistonsa yhteydessä verkkosivuillaan mm. taiteilijahaastatteluja.

Noin puolet vastaajista oli kiinnostunut myös esitystaltiointien katsomisesta. Taltiointien katseluhalukkuutta ohjasivat erityisesti tarve joustavuudelle ja saavutettavuudelle – mahdollisuus katsoa esityksiä missä ja milloin tahansa oli tärkeää. Myös lähikuvien ja monikamerakuvauksen hyödyntäminen nostettiin esille katsomiskokemuksen rikastuttajina.

Uusia polkuja tanssille

Digitaalisuuden kehittyminen avaa tanssille uusia väyliä sekä yleisöjen tavoittamisessa että taiteellisessa ilmaisussa. Pienryhmät ja vapaan kentän toimijat voivat hyödyntää digitaalisuutta tuodessaan teoksia yleisön ja ostajien ulottuville. Uusien teknologioiden, kuten VR:n ja AR:n, odotetaan integroituvan entistä enemmän tanssin tuotantoprosesseihin, mikä antaa mahdollisuuksia kustannusten säästämiseen. Tekoäly, virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat kiinnostuksen kohteena myös kansainvälisesti tanssiteosten elämyksellisyyden kehittämisessä.

Uutta kotimaista tanssia katsottavissa

Tanssin talo tarjoaa keväällä kaksi kotimaista uutta teosta katsottavaksi digitaalisissa kanavissa. Vuonna 2023 kantaesitetty Johanna Nuutinen +Collaboratorsin teos Skin Hunger on katsottavissa Tanssin talon verkkosivuilla kahden viikon ajan 29.4. alkaen.

Koreografi Carl Knifin itselleen luoma soolo I address You esitetään livestriiminä Yle Areenassa 3.5. ja on katsottavissa Areenassa 30 päivää ensiesityksen jälkeen. Teos esitetään livenä Tanssin talon Pannuhallissa 25.4.-4.5.

Lue lisää tutkimuksista: www.tanssintalo.fi

Lisätiedot: Saara Oranen, viestintäpäällikkö, saara@tanssintalo.fi, +358 445661903

Mediakuvat: https://bit.ly/3dbtJ8n

* Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy helmi-maaliskuussa 2024. Tavoitteena oli selvittää ja lisätä ymmärrystä tanssin kentällä olevista digitaalisista palveluista ja toimintamalleista sekä haasteista ja tulevaisuuden näkymistä.
** Tutkimukseen osallistui 901 vastaajaa.

Tanssin talo toteuttaa vuosina 2023 ja 2024 Digitaalinen näyttämö -hankkeen, jonka avulla edistetään Tanssin talon palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamista ja digitalisaatiota. Hankkeen päätavoiteena on tanssin näkyvyyden, saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen digitaalisia työkaluja käyttäen ja niitä edelleen kehittäen. Hanke on Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon