Outi Markkula: Kulkue - Parad - Parade
-
4 esitystä
19.10-22.10.2022
-
Kokonaiskesto
1 h, ei väliaikaa
-
Tila
Pannuhalli
-
Liput
25-15 €
-
4 esitystä
19.10-22.10.2022
-
Kokonaiskesto
1 h, ei väliaikaa
-
Tila
Pannuhalli
-
Liput
25-15 €
-
Esitykset
Ke 19.10. klo 19:30
To 20.10. klo 19:30
Pe 21.10. klo 19:30
La 22.10. klo 16:00
-
Kesto 1 h, ei väliaikaa
-
Taiteilijakeskustelu 20.10. esityksen jälkeen
Kulkue - Parad - Parade on tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta yhdistävä näyttämöesitys, joka sukeltaa tradition virtaan ruumiillisen muistin kautta.
Outi MarkkulaHaastatteluTiimi
Teos tutkii eri Pohjoismaista kotoisin olevien tekijöidensä taiteellista historiaa ja niiden yhteen tulemista näyttämötaiteen kehyksessä. Mitä tarkoittaa perinteen kantaminen, entä millainen on sen eteenpäin siirtämisen prosessi?
Helmikuussa 2021 työryhmän jäsenet toteuttivat oman ruumiillisen ja taiteellisen historiansa pohjalta joukon “originaaleja” - lyhyitä tanssi-, musiikki- ja elokuvadokumentteja - jotka asettuivat lähes kaksivuotisen työprosessin alkupisteeksi ja lähdemateriaaliksi.
Alkuperäismateriaalit ovat kulkeneet ajassa ja paikassa sekä ihmiseltä ja taiteenlajilta toiselle erilaisin tavoin. Työryhmä on käyttänyt tunnettuja tiedonsiirron tapoja, kuten muistinvaraista toistoa, opettamista ja kuvailua, mutta myös kysynyt, mihin materiaalit kiinnittyvät, mille ne ovat sukua, mitä ja keitä kantavat mukanaan.
Lisäksi materiaalit ovat kuljettaneet prosessia omilla erityislaatuisilla logiikoillaan; paikat, kuvat, rytmit, kaiut, hahmot ja assosiaatiot ovat johdattaneet teoksen muotoutumista.
“Kulkue - Parad - Parade on samanaikaista perinteen luomista, kantamista ja tallentamista. Se on antropologisen katseen kääntämistä henkilökohtaiseen materiaaliin, itsensä paikantamista tradition ja taiteen historian notkelmissa. Se on herkkävireistä kääntäjän ja taiteilijan työtä; yritystä pysytellä paikassa, jossa ajan, paikan, genren ja omistajuudenkäsitteet vuotavat, kerrostuvat ja virtaavat. Samalla se on pohjoismaisen, monitaiteisen tekijäjoukon yhteen tulemista ja uudenlaisen työtavan opettelua: herkistymistä uuden tiedon ja ymmärryksen äärelle.” - Outi Markkula
Teos on osa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke toteutetaan vuosina 2020-2023. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin.
SPARKS-passilla lippu myös Milla Koistisen Magenta Haze -teokseen.
Outi Markkula on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2017 valmistunut tanssitaiteilija, joka työskentelee taiteen kentällä esiintyjänä, koollekutsujana ja kirjoittajana. Taiteellisessa työssään Markkula on kiinnostunut erityisesti kansantanssista ja -musiikista ylisukupolvisena, ruumiillisena perintönä, jossa henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen, mennyt ja nykyhetki sekä tanssimisen ja soittamisen monet merkitykset kietoutuvat yhteen erityislaatuisella tavalla. Markkula on työskennellyt pitkään työryhmä VäkeväKollektiivin kanssa sekä koreografi Jenni-Elina von Baghin teoksissa. Vuodesta 2020 lähtien hän on toiminut tanssitaiteen verkkolehti Liikekieli.comin päätoimittajana.
"Liikkuminen ja musiikki ovat paljon varhaisempaa kuin mikään varsinainen taiteenlaji. Ne ovat ihmisyyttä. Jos perinteitä ajattelee taiteenlajien läpi, ne voivat muuttaa niitä."
Konsepti ja koreografia
Outi Markkula
yhdessä työryhmän kanssa
Esiintyminen ja luomisprosessi
Katriina Tavi, Outi Markkula, Jukka Tarvainen, Anita Vika Langødegård, Jon Bugge Mariussen, Emilia Lajunen, Eero Grundström, Juhani Haukka
Musiikki
Emilia Lajunen, Eero Grundström
Elokuvaosuudet ja kuvaus
Juhani Haukka
Pukusuunnittelu
Aino Simola
Valo- ja tilasuunnittelu
Oskari Kaarne
Koreografin assistentti
Anni Kaila
Dramaturginen suunnittelutyö
Outi Markkula, Juhani Haukka, Oskari Kaarne, Aino Simola, Anni Kaila
Prosessissa mukana pukusuunnittelija
Ingvill Fossheim
Prosessissa mukana dramaturgi
Anna Öberg
Prosessissa mukana muusikko
Olof Misgeld
Pukuompelu
Henna Elomaa, Kati Lätti, Aino Simola
Tuotanto
Tanssin talo
Yhteistuotanto
Riksscenen Oslo - Scene för folkemusikk og folkedans
Tukijat
SPARKS-hanke, Suomen Kulttuurirahasto
Muut tukijat
Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Taiteen edistämiskeskus